LOADING
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://www.dimosfarsalon.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

28 Φεβ

Ημερίδα με θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες

   Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών με θέμα "Eναλλακτικές καλλιέργειες, όσπρια - πολυετείς θαμνώδεις καλλιέργειες - αρωματικά φυτά προοπτικές στη Θεσσαλία".

   Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι γεωπόνοι του Δήμου Ευαγγελοπούλου Ελένη και Καλφούντζου Παρασκευή.

   Η Άννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων & Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑ&Τ, εισηγήτρια του θέματος "Προωθούμενες καλλιέργειες ΥΠΑΑ&Τ" ανέφερε για τις προωθούμενες εναλλακτικές – συμπληρωματικές καλλιέργειες:
Μύρτιλο (καλλιεργείται στη Δράμα από μια μικρή ομάδα παραγωγών, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας και συγκομιδής, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταποιείται σε πολλά προϊόντα).
Κρανιά (σε ορεινά και ημιορεινά αγροτεμάχια, αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καρποφορεί το 4ο-5ο έτος).
Ροδιά (καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποφυγή περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει στην ξηρασία, απαιτείται άρδευση το καλοκαίρι, το ρόδι έχει υψηλή θρεπτική αξία).
Μανιτάρια (έχουν δημιουργηθεί πολλές μονάδες τα τελευταία χρόνια, γνωστές ποικιλίες οι Pleurotus και Agaricus, αξιοποιούνται μικρά αγροτεμάχια και αποθήκες, πλεονεκτεί στο ότι αποδίδει πολύ ικανοποιητικό εισόδημα και έχει υψηλή διατροφική αξία και μειονεκτεί στο μικρό χρόνο συντήρησης νωπού προϊόντος ).
Τρούφα (εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν, αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια, απαιτεί 6-7-8 χρόνια για να καρποφορήσει, έχει μικρή ζήτηση από Έλληνες καταναλωτές και υψηλό κόστος αγοράς ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου).
Ιπποφαές (ο καρπός έχει πολυάριθμες βιταμίνες, καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει σε πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, χρήση και ως ζωοτροφή).
Goji berry (υπερτροφή, ισχυρό αντιγηραντικό, απαιτεί 1-2 χρόνια για να καρποφορήσει).
Στέβια (περιέχει τρεις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα, αντιγηραντικές ιδιότητες, εύκολη καλλιέργεια, χρήση και ως ζωοτροφή, μελισσοκομικό φυτό, χρήση σε πολλά προϊόντα).
Λαχανευόμενα είδη (ζοχός, γαλατσίδα, κάππαρη, ριζώδης μαϊντανός κ.α., έχουν υψηλή θρεπτική αξία, μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες).

   Αναφέρθηκε ότι είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου πριν την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας που θα στηρίζεται στα ακόλουθα: ακραίες θερμοκρασίες, περιβάλλον, σύσταση εδάφους, διαθέσιμα χρήματα, κόστος καλλιέργειας, κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα, τιμή και τόπος διάθεσης, συνεργασία με άλλους αγρότες και δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία βιώσιμης εκμετάλλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης του ΥΠΑΑ&Τ και ειδικότερα από τα μέτρα: 1.2.1, 1.2.3 Α, 2.1.4.

   Θέμα της εισήγησης του Δρ. Δημητρίου Βλαχοστέργιου, Ερευνητή Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν "Τα όσπρια στη Θεσσαλία (Καλλιέργεια-Έρευνα-Προοπτική)". Ειδικότερα ανέφερε ότι τα όσπρια έχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλη του κρέατος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα είναι η μικρή σε έκταση καλλιέργεια τους, με συνέπεια την ελλειμματική παραγωγή που δεν μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της κατανάλωσης. Επίσης το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, τεχνικά ζητήματα της καλλιέργειας, η διάθεση, η τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, η διαμόρφωση των καταναλωτικών προτύπων προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της επωνυμίας του προϊόντος αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Από τα καλλιεργούμενα όσπρια στη χώρα μας ανέλυσε τη φακή, το ρεβίθι και το φασόλι, αναφέρθηκε στους εχθρούς και τις ασθένειες τους καθώς και στις ποικιλίες – δημιουργίες του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, γραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Παρουσίασε την ενδεικτική ανάλυση του κόστους παραγωγής τους όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Φακή Ρεβίθι Φασόλι
Καλλιεργιτικές εργασίες (€) 8 10 10
Σπόρος πιστ. (€) 20 32-40 25
Λίπανση (€) 10 10 15
Φυτοπροστασία (€) 10-20 20-30 20-40
Άρδευση (€) 0 0-8 15-25
Συγκομιδή (€) 15 15 15
Συνολικό κόστoς (€) 63-73 87-115 100-130
Παραγωγή (kg/στρ) 120-220 120-240 150-300
Τιμή πώλησης (€/kg) 0,80 1-1,2 1,2-1,6
Εισόδημα (€) 96-176 120-288 180-480
Κέρδος (€) 23-113 5-201 50-380

   Η διαφαινόμενη ανάπτυξη των οσπρίων θα πρέπει να θέσει εξαρχής τα ζητήματα παραγωγής και διάθεσης σε μια σύγχρονη, ορθολογική και επιστημονική βάση αξιοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία και τις προοπτικές:
1. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας εθνικής αγροτικής έρευνας τόσο στον τομέα της δημιουργίας ποικιλιών όσο και σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας που διεξάγεται από το 1933 στην περιοχή της Θεσσαλίας (ΙΚΦ&Β).
2. Οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρηματική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες παραγωγών ή με τη μορφή της συμβολαιακής γεωργίας.
3. Αξιοποίηση των εθνικών νόμων και των δράσεων της ΕΕ που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων.
4. Έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
5. Αξιοποίηση των οσπρίων στα σχήματα αμειψισποράς, στα προγράμματα μείωσης της αζωτούχου λίπανσης και γενικότερα στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
6. Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία των οσπρίων παραμένει πάντοτε μια επιλογή για όσους αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν την όρεξη και το μεράκι να εργαστούν σωστά και υπεύθυνα.

   Η 3η εισήγηση των Δρ. Ιωάννη Σπανού και Δρ. Παναγιώτη Πλατή, Ερευνητών Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχε ως θέμα "Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και χρυσοφόρα δασοπονικά είδη: Αρώνια, κρανιά, φελλοφρύς: Φυτά με ...χίλιες χρήσεις".
Ανέφεραν τα εξής: Τα νέα είδη που προτείνονται για εναλλακτικές και συμπληρωματικές καλλιέργειες στην χώρα μας κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία 1
Εδώδιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες: Αρώνια η μεγαλόκαρπη, Κρανιά, Μύρτιλo, Goji berry, Φραγκοστάφυλο, Ροδιά.
Κατηγορία 2
Ιπποφαές, Αλόη, Κράταιγος, Δεντρολίβανο, Σπαθόχορτο, Δάφνη, Τσαπουρνιά, Σορβιά.
Κατηγορία 3
Θυμάρι, Μελισσόχορτο, Φασκόμηλο, Τσάι, Στέβια.
Κατηγορία 4 Δασοπονικά είδη
1. Καστανιά        5. Φλαμουριά
2. Φουντουκιά    6. Κουκουναριά
3. Καρυδιά         7. Μαύρη Πεύκη
4. Αγριοκερασιά  8. Φελλοφόρος Δρυς
Η Φελλοφόρος Δρυς μαζί με την ελιά και την καστανιά θεωρούνται χρυσοφόρα είδη. Η Φελλοφόρος Δρυς (φελλοφρύς) έχει απαιτήσεις από -15ο έως 45οC, υγρά εδάφη, υψόμετρο 0-700 μ.

 

   Η Δρ. Κατερίνα – Μαργαρίτα Κουκ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εισηγήτρια του θέματος "Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά" (ΑΦΦ) ανέφερε ότι: Τα Αρωματικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν πτητικές χημικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα, μπαχαρικά, αφεψήματα και αρώματα. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές δράσεις. Τα Φαρμακευτικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν βιοδραστικές (βιολογικά δραστικές) ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική. Στη φύση απειλούνται από υπερσυλλογή. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ επιτρέπει την προστασία των φυσικών αποθεμάτων.

   Παρουσίασε τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για την καλλιέργεια των ΑΦΦ: η επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού (πιστοποιημένο υλικό από σπέρματα ή μοσχεύματα, από εξειδικευμένα φυτώρια ή από ΕΛΓΟ -Δήμητρα), τα είδη των φυτών (ανάλογα με την καταλληλότητα εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες κ.α.), η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και οι δυνατότητες διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος καθώς και ενδεικτικά οι αποδόσεις και το κόστος ( κόστος ανά φυτό: 0,10-0,25 €, το αρχικό κόστος για φυτικό υλικό εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης και το κόστος αγοράς κάθε φυτού). Επεσήμανε την σημασία της ποιότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιοποίηση ελληνικών αυτοφυών φυτών και την καταλληλότητα του είδους για την περιοχή της καλλιέργειας. Οι βιολογικές καλλιέργειες προσφέρουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μεγαλύτερης αξίας από τις συμβατικές καλλιέργειες, ασφαλή για τον καταναλωτή, χωρίς υπολείμματα και είναι φιλικές προς τον παραγωγό και το περιβάλλον. Υπάρχει όμως η ανάγκη για έρευνα αγοράς για την διάθεση του τελικού προϊόντος.

   Στις μονοετείς καλλιέργειες ανέφερε τις: Μάραθος, Άνηθος, Κύμινο, Κορίανδρος και Χαμομήλι. Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας τους είναι: παραγωγή από την 1η χρονιά, μικρός κύκλος ζωής, παράγουν σπόρους, δεν παρουσιάζουν ασθένειες και προσβολή από εχθρούς, αξιοποίηση προϋπάρχοντος εξοπλισμού όπως θεριζοαλωνιστικές και σπαρτικές, αποθήκευση παρόμοια με το σιτάρι, δεν υπάρχει δέσμευση γης για πολλά έτη. Τα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη παραγωγή σε ξερικούς αγρούς και το ότι απαιτείται σκάλισμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

   Στις πολυετείς καλλιέργειες είναι η Ρίγανη, το Φασκόμηλο, το Τσάι του βουνού, η Μέντα, η Λεβάντα, ο Βασιλικός και το Δεντρολίβανο. Τα πλεονεκτήματα είναι: η παραγωγή από το 2ο έτος, λιγότερη φροντίδα για τα ζιζάνια, ενδείκνυνται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ο παραγωγός μπορεί να παράγει καινούρια φυτά. Τα μειονεκτήματα είναι: αυξημένα έξοδα το 1ο έτος (για αγορά φυτών, φύτεμα και μικρή παραγωγή) και η απαίτηση για κατάλληλες συνθήκες αποξήρανσης και αποθήκευσης για αποφυγή υγρασίας, φωτός και οσμών. Ειδικότερα για τη ρίγανη: απόδοση 150-300 kg/στρ., τιμή εμπορίου 2-6 €/ kg, έσοδα 300-1800 €/ στρ., περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3-7%. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς, αποξηραίνεται στο χωράφι, σε ξηραντήρες και σε σκέπαστρα, η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται χωρίς χημικά (με σκάλισμα ή γεωύφασμα). Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για έγκυρη και διαρκή ενημέρωση για το κόστος παραγωγής και τα αναμενόμενα έσοδα, για τα πλεονεκτήματα συνεργασίας ομάδων παραγωγών και για τους τρόπους ελάττωσης του κόστους. Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας και η συνεργασία με ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών για οικονομική αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Σχετικά με την επιδότηση μονάδων παραγωγής αιθέριων ελαίων η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ είναι 40-60% για επενδύσεις από 30.000- 300.000 €. Περισσότερες πληροφορίες στους ιστοτόπους: espa.gr και antagonistikotita.gr.

 

   Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, εισηγητής του θέματος "Προστιθέμενη αξία από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά" τόνισε ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει διατροφική ταυτότητα και να υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα (που καλλιεργήθηκε, τι περιέχει, τι διαφορά έχει από το προϊόν άλλης χώρας). Για την προώθηση των προϊόντων απαιτείται να γίνουν συνεταιρισμοί Α.Ε.

 

 

 

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

03-07-2020

Να μη διεξαχθεί το φετινό παζάρι στα Φάρ…

Την περασμένη Τετάρτη, 1 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρσά...

03-07-2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΕΒΑ ΣΤ…

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΕΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ολοκληρώθηκε η διανομή προϊόντων του προγράμματος «Επισιτιστικής &am...

02-07-2020

Ο Δήμος Φαρσάλων στο WIFI4EU.

Ο Δήμος Φαρσάλων στο WIFI4EU.

Τη δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο από έντεκα ση...

01-07-2020

Επίσκεψη της γραμματείας Αγροτικού του Σ…

Επίσκεψη της γραμματείας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στον Δήμαρχο Φαρσάλων

  Τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου επισκέφθηκε χθες Τρίτη,...

29-06-2020

Συνεχίζεται η κοπή χόρτων από την υπηρεσ…

Συνεχίζεται η κοπή χόρτων από την υπηρεσία Πρασίνου στο Δήμο Φαρσάλων.

  Αδιάκοπα εργάζονται τα συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του ...

25-06-2020

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται τη νέα σ…

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται τη νέα σχολική χρονιά το 2ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα Φάρσαλα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζουν οι τεχνικοί της ΕΔΑΘΕΣΣ προκει...

24-06-2020

Διοργάνωση πρωταθλήματος 5x5

Διοργάνωση πρωταθλήματος 5x5

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης...

23-06-2020

Δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας…

Δημιουργία  κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής ιστορίας στον Πύργο Καραμίχο.

  Ο Δήμος Φαρσάλων στα πλαίσια της προσπάθειας του να δημιουργ...

23-06-2020

Διανομή προϊόντων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Διανομή προϊόντων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

    Ο Δήμος Φαρσάλων ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπρα...

18-06-2020

Διαδραστικά επιδαπέδια παιχνίδια ομορφαί…

Διαδραστικά επιδαπέδια παιχνίδια ομορφαίνουν σχολεία των Φαρσάλων

Μία πρωτοπόρα για τα τοπικά δεδομένα πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού...

18-06-2020

«Λίφτινγκ» στο επαρχιακό οδικό δίκτυο απ…

«Λίφτινγκ» στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από το δήμο Φαρσάλων

Σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο από συνεργείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ...

15-06-2020

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου για …

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ...

12-06-2020

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Φαρσάλων για…

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Φαρσάλων για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας του εξεταστικού κέντρου στο 2ο Ενιαίο Λ...

11-06-2020

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των Φαρσαλινών α…

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των Φαρσαλινών αγροτών στο πρόγραμμα συλλογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε στην επαρχία Φαρσάλων η εφαρμογή του πρ...

11-06-2020

Άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσε…

Άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις ζητά ο Δήμος Φαρσάλων για τους χαλαζόπληκτους.

Αυτοψία σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Φαρσάλων που χτυπήθηκαν το τ...

05-06-2020

Δήμαρχος Φαρσάλων :Σημαντική ήδη η προσφ…

Δήμαρχος Φαρσάλων :Σημαντική ήδη η προσφορά του τμήματος μαιών στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

Στο σπουδαίο έργο που ήδη έχει αρχίσει να επιτελεί το τμήμα μαιών στ...

05-06-2020

Ολοκληρώνονται οι εργασίες πυροπροστασία…

Ολοκληρώνονται οι εργασίες πυροπροστασίας και συντήρησης του αγροτικού οδικού δικτύου στα Φάρσαλα.

  Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες της Τεχνικής Υπηρεσί...

04-06-2020

Δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας …

Δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής  ιστορίας στον Πύργο Καραμίχου

Δελτίο Τύπου Ο Δήμος Φαρσάλων στα πλαίσια της προσπάθειας του να δη...

04-06-2020

Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουν…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Φάρσαλα 1/6/2020ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΔ/ΝΣΗ Π...

03-06-2020

Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου : Μετά απ…

Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου : Μετά από δεκαετίες, η επαρχία Φαρσάλων έχει διαρκή υγειονομική κάλυψη για έκτακτα περιστατικά

  «Η επαρχία Φαρσάλων επιτέλους μετά από χρόνια, απέκτησε τη σ...

01-06-2020

Ορμάν Μαγούλα 2020 - Εκδηλώσεις τιμής κα…

Ορμάν Μαγούλα 2020 - Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους σαράντα (40) πατριώτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες...

01-06-2020

Πρόγραμμα συλλογής κενών συσκευασιών φυτ…

Πρόγραμμα συλλογής κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων έτους 2020.

Στα πλαίσια συμμετοχής του Δήμου Φαρσάλων στο πρόγραμμα συλλογής και...

01-06-2020

Επίσκεψη του προέδρου της Γ.Ε Φθίας στο…

Επίσκεψη  του προέδρου της Γ.Ε Φθίας στον Δήμαρχο Φαρσάλων

Επίσκεψη από τον πρόεδρο της Γ.Ε. ΦΘΙΑΣ κ. Βασίλη Βακάλη και των ταλαν...

29-05-2020

Συνάντηση κ.Εσκίογλου με τον πρόεδρο των…

Συνάντηση κ.Εσκίογλου με τον πρόεδρο των Αρχιτεκτόνων για την ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου

  Η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τ...

29-05-2020

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου: 3 Ιουνίου!

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου την Τετάρτ...

28-05-2020

Ορμάν Μαγούλα -Eκδηλώσεις τιμής και μνήμ…

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Φαρσάλων σας προσκαλεί το Σά...

20-05-2020

Εύσημα από τον Μάκη Εσκίογλου στον Αιμοδ…

Εύσημα από τον Μάκη Εσκίογλου στον Αιμοδοτικό Σύλλογο Φαρσάλων

Τα εύσημα για το σπουδαίο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες στην ...

19-05-2020

Εγγραφές νηπίων στον Α΄ & Β΄Παιδικό …

Από τις 18-5-2020 έως 31-5-2020 πραγματοποιούνται εγγραφές για τον Α΄ ...

18-05-2020

Σε εγρήγορση Δήμος Φαρσάλων και Πυροσβεσ…

Σε εγρήγορση Δήμος Φαρσάλων και Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη νέα αντιπυρική περίοδο

  Σύσκεψη με στόχο την μέγιστη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της νέας...

18-05-2020

Όλοι μαζί μπορούμε

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης...

17-05-2020

Απολύμανση μουσικής σχολής ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

Απολύμανση μουσικής σχολής ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

Απολύμανση πραγματοποιήθηκε στην μουσική σχολή του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ ενόψει ...

15-05-2020

Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Σ…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Φάρσαλα 15.05.2020ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Αριθ. Πρωτ. 5171ΔΗ...

15-05-2020

Κοινό μέτωπο δήμου Φαρσάλων, Εμπορικού Σ…

Κοινό μέτωπο δήμου Φαρσάλων, Εμπορικού Συλλόγου και Επιμελητηρίου για την στήριξη της οικονομίας και την ανάπτυξη

  Στην διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής πλεύσης με στόχο την στήρι...

15-05-2020

Καθαρισμός οικοπέδων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΔ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ...

11-05-2020

«Εγγραφές νηπίων στους Α΄ & Β΄Παιδικ…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Φάρσαλα 11-5-2020ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Αριθμ. Πρωτ. : 273Ο...

11-05-2020

Επαναλειτουργία της Μουσικής Σχολής του …

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δ...

Μείνετε σπίτι

BAN1covid

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul

Διαδραστικός χάρτης

banner


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες734182

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz